Tillbaka till nyheter
Skapa julmys hemma

Skapa julmys hemma

Den 21 oktober 2024

Tillbaka till nyheter

Adventsstjärnor och ljusstakar lyser upp vintermörkret, textiler i julens färger skapar stämning och tomtarna får ta plats i inredningen. På Jultorget på
plan 2 samlar vi allt du behöver för att få en härlig julkänsla hemma. Häng med så ­guidar våra inköpare dig till de senaste trenderna och de bästa fynden!

Häng en traktor i granen!

Varje år säljer Gekås Ullared 270 000 julgrans­kulor. De klassiskt röda toppar försäljningen, men nu ­kommer ­också den kitschiga trenden starkt och gör granen ­roligare än någonsin.

För de allra flesta julälskare och Gekåskunder är den ­traditionella, röda kulan fortfarande ett måste i ­granen. Men i år spås den få en stark utmanare i form av den kitschiga julkulan. En kula som inte är en kula, i traditionell bemärkelse, utan kan vara precis vad som helst. Från munkar och pommes frites till fotbollar och traktorer.
– Det här är en trend som har ­funnits ett tag, men i år tror jag att den slår igenom ännu större på den breda ­marknaden. Nu kan du sätta din egen prägel på ­julgranen med en personlig och lite ­speciell ­julgranskula, säger Thomas Björk, ­inköpare för varuhusets Till hemmet-­avdelning, som har hand om det mesta som är kopplat till inredning.

Tradition & trend

Uppe på Jultorget på plan 2 kommer det att finnas över 50 olika ”kuliga julkulor” att välja mellan. Och även om den ­kitschiga trenden är stark kommer de klassiska kulorna alltid ha en given plats i både våra hus och hjärtan.
– Julen är den mest rotade traditionen vi har. Även om det kommer trender så är basen alltid i rött, guld och silver. Det kan dyka upp någon liten trendfärg, som årets bruna eller konjaksfärgade kulor, men grunden är densamma.
Oavsett färg eller form hamnar dock inte julkulorna i granen alla gånger.
– Idag pyntar vi på ett annat sätt än tidigare. Numera kan du lika gärna lägga julgranskulorna i en stor glasskål med en ljusslinga, säger Thomas.

Polkagrisar är årets stora trend till både färg och form. Låt polkagrisskålen ta plats i både dukning och stilleben.

Fina paket under granen

Även julklapparna har blivit en chic ­inredningsdetalj som hör julen till. Varje år säljs 3 650 000 meter julpapper i ­varuhuset. Trenden går mot exklusivare inslagspapper och tillsammans med fina band och etiketter blir paketen en snygg och julig accessoar under granen.
– Julpapper, snöre och adresslappar är lite som Jultorgets svar på fryspåsarna i varuhuset, de säljer otroligt bra, säger Thomas.
Ett annat populärt pynt som hör vintern till är ljuslyktan. Från att ha varit en ­ganska liten och enkel sak i klarglas, som ska vara så neutral som möjligt, har lyktan gått till att bli en pampig glasinstallation i olika färger och mönster.
– Den har nästan blivit mer dekor än ljuskälla och något som gärna får ta för sig på bänken eller bordet, säger Thomas.

I år är det helrätt att dekorera granen med kitschiga kulor i alla former. Pepparkaks­gubben är ­julfiguren nummer ett.

Naturnära färgskala

Pepparkaksgubbar i alla storlekar och material kommer också stort i år, ­precis som polkagriskäpparna. Både som ­porslinsfigurer, som motiv på burkar och i tryck. Och för den som vill pynta åt det mer avskalade och naturliga hållet finns det prydnadstomtar i dämpade färger att välja mellan.
– Färgskalan går åt det konjaksbruna hållet och känns lite gammaldags. Här finns träskålar att lägga röda äpplen i och svampar, granar och hjärtan i trä som du kan ha på julbordet, berättar Thomas och tipsar om en liten träkälke som man kan sätta sillburkarna runt när det är dags att duka upp julbuffén.
– Vintern är lång och det här är ­föremål som du kan använda till andra ­arrangemang längre fram. Även efter den 24 december!

Thomas björk, inköpare för varuhusets Till hemmet-avdelning, ansvarar för att fylla varuhuset med det mesta som är kopplat till heminredning.

Gosiga plädar och juliga påslakan

Påslakan med tomtar, älgar och renar och mjuka plädar i ­sköna ­material. Sedan ”novent” blev ett trendigt begrepp julpyntar vi som aldrig förr. Hela vägen in i ­sovrummet!

Att byta gardiner för olika årstider och högtider är en ­typiskt svensk tradition. ­Julgardinerna hängs upp inför ­”novent”, tiden mellan första november och advent, och byts ­tillbaka tjugondag Knut, när julen ­städas ut. Men de senaste åren har gardin­vindarna vänt. Nu är det istället ­sängkläderna som får ny skepnad när vi närmar oss årets stora högtid.
– För några år sedan hade vi bara ett fåtal julpåslakan att välja mellan i ­varuhuset. Nu har vi 10–15 olika i sortimentet. Efterfrågan har ökat rejält de senaste åren och påslakan med julmotiv har blivit väldigt populärt, säger Ingrid Andersson, inköpare av hemtextil till Gekås Ullared.
Hon tror att trendbytet kan bero på att en del tycker det är lite jobbigt att hänga upp gardiner.
– Det är lättare att byta påslakan! Sedan kan det också bero på att julen har fått ett mer humoristiskt uttryck för både vuxna och barn.

Att skapa en julig stämning även i sovrummet blir mer och mer populärt! På Jultorget är påslakan med julmönster en storsäljare.

Neutralt & crazy

Det har helt enkelt blivit poppis att ­julpynta sovrummen mer. Och även ­badrummen, där badrumsmattor med Crazy christmas-mönster blivit hett.
– Den kitschiga julen kom med de blinkande jultröjorna för några år ­sedan. Mönstrade roliga ­badrumsmattor är också på uppgång och även ­kuddar i roliga former som pepparkaksgubbar och julgranar, säger Ingrid.
Numera börjar vi också plocka fram ­julpyntet tidigare och ta bort det senare.
– När jag var liten på 80-talet var det skam att ta in julgranen tidigare än dagen före julafton. Nu hinner man bara precis städa bort halloween­dekorationerna innan det är dags att plocka in julen, säger Hanna Läfvenhaug som är inköpare på Gekås hemtextil med fokus på kök och dukning.
En tidigare jul påverkar också färgskalan på pyntet. En enfärgad gardin i mörkgrönt, beige eller vitt kan sitta uppe året om.
– När man börjar dekorera tidigt vill man inte ta in röda textiler och tomtar direkt. Det är nog därför den gröna färgen tar allt större plats i inredningen, säger Hanna.

Hus, vilda djur och snötäckta granar pryder påslakan. Skidåkare i retrostil är en design som gärna får pryda din soffa hela vintern. Crazy christmas-­trenden kommer med ­kuddar i roliga julformer. 

Julens röda nyanser

Att trenden går mot att förlänga säsongen syns även i mönsterbilden.
– Har du väldigt mycket tomtar så kanske du vill ta bort dem efter julhelgen, medan ett mönster med snöblommor eller järneksblad varar lite längre in på vintern.
Vilken nyans av rött som vi förknippar med julen har också förändrats. Från 70-talets mer klarröda julfärg till dagens djupröda.
– Den känns mer traditionellt svensk, lite Falu rödfärg och hemslöjdsaktig. I ­regel är det så att när det är oroligt i ­världen vill vi människor tillbaka till rötterna och tryggheten. Det speglas även i hur vi inreder och pyntar, säger Hanna.
Myset fixas med gosiga plädar och filtar. På Jultorget finns många mjuka filtar att välja mellan som är både praktiska och dekorativa. En populär variant är ­fleecepläden med mönster på framsidan och teddyliknande material på baksidan. Tillsammans med kuddfodral i olika ­mönster och tryck ger det en ombonad känsla i soffhörnan.
– Kuddfodral med tuftad yta har kommit stort och förra året var kuddfodralet med skidåkare i retrostil en storsäljare. De kommer i en ny variant i år, säger Ingrid och konstaterar att ju mer klassiskt något är, desto mer hållbart är det.
– Gillar du det här kuddfodralet eller pläden så tar du fram det nästa år också. Att satsa på stil och kvalitet som håller länge ligger i tiden.

Inred för ”novent” med mörkgröna toner och sirliga mönster. Mönster av järnek och röda blommor ger en subtil julkänsla. När julen närmar sig kan du plocka fram de röda köks­textilerna som sätter julstämningen perfekt.

Ingrid Andersson och Hanna Läfvenhaug är inköparna som bland annat fyller varuhusets hyllor med julens alla ­gardiner, kuddfodral, dukar, påslakan och kökstextiler.

Stjärnor, stakar och en uppblåsbar tomte

Låt pappersstjärnan sitta uppe året runt och ljusträdet lysa upp vintermörkret. Att förlänga säsongen har blivit trendigt, såväl inne som ute.

Så fort höstrusket kommer smygande runt knuten vill vi boa in oss, pynta och tända ljus. Pelle Ekberg är inköpare på Gekås Ullareds belysningsavdelning, vilket innebär att han köper in så gott som allt som lyser inför julen. De senaste åren har han sett hur pappersstjärnorna ökat stort när det gäller popularitet och hur många modeller ändrat form. Från den ­typiska stjärnan till en mer fluffig, mjuk och ­blomliknande modell.
– Vi har till exempel två modeller,
Marigold och Maravilla, som ser mer ut som blommor än som adventsstjärnor. Det gör att den nästan skulle kunna hänga uppe året runt, vilket jag också vet att den gör hos många, säger Pelle.

Den klassiskt spetsiga ­adventsstjärnan har fått sällskap av mer ­blomformade modeller.

Julinredning utomhus

Att förlänga säsongen, såväl inomhus som utomhus, är en trend och i trädgården syns allt fler ljuskvistar, eller ljusträd, istället för utegranar.
– Man fyller upp med många små ljuskällor. Det ska vara maffigt utan att kosta skjortan och får gärna sitta uppe hela hösten och vintern, säger Pelle.
När han får sia om julens ­storsäljare ­hamnar två saker i topp: julkransen ­inomhus och den uppblåsbara tomten utomhus.
– Julkransen, eller ”donuten” som
jag kallar den, har 720 lampor på
38 ­centimeter. Den går du inte förbi utan att lägga märke till, om man säger så!
I trädgården har den uppblåsbara ­tomten och snögubben blivit stora, i dubbel bemärkelse. Tack vare fläkten som blåser in varmluft i figurerna reser de sig till en imponerande storlek på 240 centimeter.
– Det här är en rejäl dekoration till en billig peng. Dessutom är de ju lätta att förvara!

Adventsljusstaken Ansgar är ny för i år och designen för tankarna till svensk allmoge och rustikt trähantverk. Välj mellan grön eller röd. Årets trendigaste stjärnor hämtar sin inspiration från blommor och snöflingor. Kanalhus med batteridriven led-belysning är en av årets nyheter.

De klassiska julbyarna får sällskap av kristyrdekorerade pepparkakshus. Nova är en klassisk ljusstake i stilren design. Lysande kvistar och träd är ett smidigt alternativ till den klassiska utegranen.

Julbyn på frammarsch

En annan storfavorit hos Gekåskunderna är julbyarna. Här finns en uppsjö av olika utföranden och storlekar att välja mellan.
– Vi har ett riktigt stort utbud. Det vi ser trendmässigt är att julbyarna nu är inspirerade av pepparkakshus och danska kanalhus, och även att batteridrift blir allt mer populärt, säger Pelle.
När det gäller ljusslingor vill också allt fler ha batteridrivet utomhus.
– Det är klart att det är smidigt med batteri och ledlampor är ju energisnåla. Tidigare har vi bara haft ljusslingorna i en färg som vi kallat ”extra varmvit”, eftersom svensken gillar det lite gulare ljuset. I år är första gången vi har tagit in en slinga med kallare ljus som vi kallar ”varmvit”, det ska bli spännande att se vilken av dessa kunderna väljer.

Storsäljande ljusstakar

Polkagriskäppar är en annan trend som lyser starkt och här finns både set med batteridrift och enskilda i olika storlekar, upp till 75 centimeter. På den ­traditionella pyntsidan är adventsstakarna fortsatt populära. En ny modell för i år är Ansgar med sin traditionella Carl Larsson-look i rött och grönt. Och för den som tycker att adventsstaken tar för stor plats när det är dags att packa ner pyntet finns modellen Allan.
– Det är en rejäl ljusstake med 11 ljus och 82 centimeter på höjden. Men tack vare att den är vikbar är det bara att fälla ihop den och stuva in i jullådan.
Är du däremot ute efter en trendig färg är kanske modellen Nova något för dig. Den kommer i flera bruna nyanser, bland annat en riktigt mörk som kallas ”burned brown”.
– Nova blir vår basljusstake. Det är ­en väldigt fin ljusstake till en väldigt
bra peng!

Pelle Ekberg, inköpare av belysning, ser många nya trender när det kommer till lysande inredning för både hemmet och utemiljöerna.