Närproducerade godsaker från Narr Chocolate

Från polkagrisar i Gränna till en chokladfabrik i ­Ödeshög där hantverk möter kvalitet –Narr Chocolate har vuxit fram genom passion, envishet och ett öga för de ­bästa råvarorna. Idag levererar företaget choklad­dragerade godsaker till länder runt om i Europa, och till ett stort gult varuhus i Ullared.

Chokladfabriken i Ödeshög är ­modern och här snurrar stora koppar­pannor i rytmisk takt. ­Inuti tumlar lakritsbitar och ­nötter varsamt medan lager efter lager av ­tempererad choklad ­täcker dem. Tre dagar senare – efter ­dragering, kylning och glansning – är de ­färdiga. En dragé med perfekt balans mellan sött, salt och krispighet, ­skapad med en ­hantverksprecision som tagit åratal att finslipa.

 – Att dragera är verkligen ett hantverk. Det tar ungefär tre år av upplärning innan man behärskar alla steg i processen. Idag har vi en butik i anslutning till fabriken och stora fönster in till produktionen. ­Besökarna tycker att det är väldigt häftigt att se hur tillverkningen går till, berättar Roger Jonsson, ­grundare, ägare och vd för Narr Chocolate.

Var fjärde dag kommer en tankbil och levererar 24 ton belgisk kvalitetschoklad till fabriken. Väl där får chokladen cirkulera i ett 100 meter långt system med värmemantlade rör som håller chokladen i rätt ­temperatur i väntan på produktion.

Passion chililakrits, hallonlakrits, viollakrits och salt kolalakrits. Med mera!
I Gekås Ullareds sortiment hittar du Narr Chocolate i både lösvikt och fina förpackningar.

Självlärd dragémästare

Att det blev just chokladdragering som Roger valde att satsa på var något av en tillfällighet. Med en ­bakgrund inom polkagristillverkning i Gränna ­startade han upp Narr Chocolate i liten skala år 1993.

 – Jag visste ingenting om chokladdragering, så det blev mycket svinn och många vändor till soptippen under uppstarten. Men jag kom över en tysk handbok för dragémästare och lyckades lära mig på egen hand med hjälp av den, säger Roger.

Sakta men säkert kunde han utöka ­volymerna och investera i produktionen. Idag är Narr ett familjeföretag som sysselsätter både Roger, hans fru Anne-Lie och barnen Robin och Nathalie, plus ett tiotal anställda. Omsättningen har vuxit till 105 miljoner kronor per år och man producerar
8–10 ton godis om dagen. Och det är inte bara vi svenskar som älskar chokladdragerade godsaker.
Narr Chocolate har kunder i alla nordiska grann­länder, plus England, Tyskland, Slovakien, Ungern och ­Tjeckien. Men vilka produkter som är mest populära skiljer sig åt mellan länderna.

 – Svenskarna älskar lakrits, medan man längre ­söderut i Europa nästan spottar åt den smaken och ­föredrar chokladdragerade nötter och frukt, säger Roger.

Glänsande lila kulor direkt ur maskinen. Läcker lakrits dragerad med vit choklad och med smak av viol är en av kundfavoriterna på Gekås Ullared.

Storsäljare i varuhuset

Svenska folkets förkärlek för lakrits märks inte minst på Gekås Ullared där kombinationer av salt och sött i alla dess former säljer som smör. Narrs lyxiga påsar med chokladöverdragna majsbollar är förvisso en storsäljare, men i övrigt är det en strid ström av lakrits som hamnar i kundvagnarna.

 – En viktig del av resan för Narr Chocolate har varit att knyta till sig bra och stabila kunder. Att vi finns i Gekås Ullareds sortiment är verkligen jättekul. Eftersom varuhuset har så många besökare blir det en fin reklamplats för oss där folk får chansen att upptäcka våra produkter till riktigt bra priser, säger Roger.

Så funkar det!

Var fjärde dag levereras 24 ton belgisk kvalitetschoklad till Narr Chocolate i Ödeshög. Chokladen används sedan för att dragera olika kärnor, så kallade korpus, som kan ­utgöras av lakrits, nötter, frukt eller majskrisp. Kärnorna snurras i stora dragérpannor där man ­under tre timmar tillsätter choklad och kyld luft för att skapa en perfekt dragering. Även aromer, färger och fruktpulver tillsätts för att skapa de vackra pralinerna som Narr Chocolate är kända för. Hela processen från råvara till färdig pralin tar tre dagar.

Roger Jonsson har byggt upp Narr Chocolate från grunden med en stor portion engagemang och otaliga arbetstimmar. Företaget engagerar idag hela familjen: Roger själv, hans fru Anne-Lie och barnen Robin och Nathalie, vars initialer tillsammans har gett namn åt företaget.