I varuhuset: Härproducerat från Wapnö gård

Wapnö är en gård med anor ända tillbaka till 1300-talet. Idag bedriver man ett modernt jordbruk på plats med eget mejeri och bryggeri, spannmålsproduktion, gårdsbutik, ­restaurang och ett litet gårdshotell. Allt i ett ­hållbart kretslopp som tar hänsyn till djur och natur.

Vapnödalen är belägen på den ­halländska landsbygden, strax ­utanför Halmstad. Den sträcker sig längs Nyårsåsen över slätten mot ­höjderna vid Galgberget. Norrut tar dalen slut vid samhället Holm och söderut finns havet som för 10 000 år sedan sköljde sina vågor över dalen. Platsen vilar med andra ord på gammal sjöbotten som under årens lopp förvandlats till bördig odlingsmark. Och tack vare ett stort utdikningsprojekt i ­dalen, som sysselsatte mängder av människor under 1800-talet, kunde ­ytterligare mark torrläggas och bidra till ideala förhållanden för odling och djurhållning. I ­centrum för detta bördiga landskap står Wapnö gård, eller slott som det faktiskt är tack vare ­vallgraven som en gång omringade byggnaden.

– Det har bedrivits jordbruk och även mjölk­produktion på gården i alla tider. Men i början av 1990-talet ­tillträdde vår nuvarande vd Lennart E Bengtsson som, efter några år på Wapnö, såg potentialen att ­behålla mjölken vi producerar och förädla den själva. Så 1998 startade vårt gårdsmejeri, vilket blev ­startskottet för Wapnö som livsmedelsproducent med eget ­varumärke, berättar Paulina Stenman, kvalitets- och ­kommunikationsansvarig på Wapnö.

På BB-avdelningen föder korna sina kalvar på mjuk och ren halmbädd. Hit kan gårdens besökare komma och se hur djuren har det.

Gårdens eget kretslopp

Under åren har ett modernt lantbruk vuxit fram och sysselsätter idag 75 personer i verksamhetens olika delar. Och delarna är flera! Wapnö har mejeri och bryggeri på gården, ekologisk spannmålsodling med grödor som mals till mjöl lokalt och eget nötkött. Gårdens djur är frigående året runt och betar på marker runt omkring under sommarhalvåret.

– Vi har totalt 3 000 hektar mark som vi brukar varav spannmålsodling upptar 1 500 hektar och resterande används som betesmark och för ­vallodling, ­vilket ­försörjer gårdens kor med foder. Marknadsområdet för Wapnös ­produkter sträcker sig från Malmö i söder till ­Stenungsund i norr och till de västra delarna av ­Småland, samt Stockholm, säger Paulina.

Och att Wapnö bedriver just dessa ­utvalda ­verksamheter är ingen slump. De har nämligen utvecklat ett unikt ­kretslopp som går under den egna märkningen ­”Härproducerat”. Varje produktionskedja är en viktig del av det större kretsloppet där syftet är att varje del ska bidra till nästa, och att gården ska ta vara på och förädla allt den producerar. Gårdens kor äter foder från marken man odlar, deras mjölk blir till livsmedel av alla de slag och deras gödsel tas tillvara och omvandlas till ny energi i Wapnös egen biogasanläggning. I anläggningen ­produceras också högvärdig växtnäring som hjälper både åkrar och växthus att ge rikliga skördar.

– Biogasen är en väldigt viktig del av Wapnös ­klimatkompensation. Tack vare den kan vi leverera mjölk som har 70 procent lägre växthusgasutsläpp jämfört med en genomsnittlig, svensk mjölkgård. Dessutom har vi inga transporter mellan gård och mejeri. Mjölken rinner direkt från mjölkningskarusellen och in till mejeriet. Det är en sträcka på 30 meter ungefär, berättar Paulina.

Besöksmål för familjen

På Wapnö finns 3 500 kor, varav 1 200 är ­mjölkande. Tillsammans producerar de 25 000–30 000 liter mjölk per dygn som förädlas och blir till drygt 50 olika ­mejeri­produkter. Från mjölk, grädde, kvarg och gräddfil till smör, ost och kärnmjölk.

– Vi har en gårdsbutik som säljer många av de ­egenproducerade ­produkterna. Du kan köpa kött från våra egna djur över disk, sedan har vi ­Wapnömjölet, ­drycker från bryggeriet och ett stort urval ­mejeriprodukter. Och butiken har förstås många andra lokala livsmedel i sortimentet också, berättar Paulina.

Unikt för Wapnö är att alla är ­välkomna att besöka ­gården och titta runt på egen hand. Via visningsfönster kan besökarna titta in till korna och kalvarna på den så kallade BB-avdelningen, se mejeriet och ­mjölkningskarusellen.

– Vi värnar om att vara en öppen gård som alla kan besöka och där människor kan se på nära håll var maten kommer ifrån, säger Paulina.

I Gekås mejerikyl

Wapnö levererar idag ett urval ­mejeriprodukter till Gekås Ullared. ­Sortimentet varierar efter säsong och ­besökarna kan hitta allt från grädde och gräddfil till yoghurt i olika smaker, både klassisk och laktosfri, på varuhusets ­livsmedelsavdelning.

– Att Wapnös produkter finns i Gekås ­sortiment är både roligt och värdefullt för oss. Där når vi ut både till kunder som redan känner till oss och till nya ­konsumenter från hela Sverige. Det är en bred publik som får chans att upptäcka både vårt utbud och vår ­filosofi kring ­hållbarhet och kretslopp i produktionen, säger ­Paulina.

Paulina Stenman, kvalitets- och kommunikationsansvarig på Wapnö, rekommenderar alla att besöka gården och se verksamheten på nära håll.